Zorgen bij Rijkswaterstaat

11 maart 2021 – Onderhoudswerk naar voren halen om de infrasector wat lucht te geven is volgens Rijkswaterstaat een aantrekkelijk plan. Rijkswaterstaat maakt zich ernstige zorgen om de gevolgen van de stikstofcrisis. Zo liggen al negentien maanden de werkzaamheden aan de Ring Utrecht stil.

Techniek Nederland en Bouwend Nederland opperden vorige week het plan om onderhoudswerk naar voren te halen.  Rijkswaterstaat wil hier in mee gaan maar benadrukt wel dat dit niet dé oplossing is voor de stikstofproblematiek maar vindt het wel een aantrekkelijke gedachte voor de korte en middellange termijn om het gat dat nu ontstaat in orderportefeuilles te dichten met beheer- en onderhoudswerk. Zo blijft de sector aan het werk. Er is natuurlijk wel geld,  capaciteit en tijd voor nodig. Qua capaciteit moet het lukken maar het belangrijkste punt is het budget. Het geld dat gereserveerd is voor aanlegprojecten kan niet opeens ergens anders voor worden ingezet. Dus is het nodig dat het kabinet hier geld voor beschikbaar gaat maken.

Voor de onderhoudsmarkt is er de komende jaren zeker 1 tot 1,4 miljard euro per jaar extra nodig om al het onderhoud te kunnen plegen dat op de planning staat. Dat is een verdubbeling van het huidige budget.

Een groot gedeelte van de wegen, vaarwegen en bruggen heeft een gigantische facelift nodig. Dit areaal komt uit de jaren vijftig en zestig en is sterk aan renovatie toe.