Stikstof werkt verstikkend!!!

7 december 2021 – Stikstof blijft onzekerheden opleveren. Volgens de nieuwe inkoopplanning van RWS is van tientallen infraprojecten, variërend van aanleg tot onderhoud, het nog niet zeker of ze mogelijk méér dan zes maanden vertraging oplopen. Dat staat in de nieuwe inkoopplanning, een lijst van opdrachten die Rijkswaterstaat wil aanbesteden. Toch besteedt Rijkswaterstaat dit jaar meer geld dan ooit aan beheer en onderhoud maar de zak met geld is leeg en het is daarom onduidelijk wanneer nieuwe projecten op de markt kunnen worden gezet. Zo is er de komende twee jaar geen budgettaire ruimte voor onder andere het groot onderhoud aan de A2/A12/A27 en aan bruggen in Zeeland.

Onlangs gaf demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) aan dat het budgettekort voor onderhoud, vervanging en renovatie van onze infrastructuur per jaar tot circa 1 miljard euro kan oplopen. Daarnaast is het uitgesteld onderhoud volgens de minister inmiddels 1,4 miljard euro.

Van een aantal vertraagde infraprojecten is de duur van het uitstel nog steeds onduidelijk door stikstofproblemen en zijn in afwachting van nieuwe ontwikkelingen in de stikstofcrisis. Van een groot aantal andere projecten is al duidelijk dat ze zijn vertraagd door de stikstofproblemen zoals de Ring Utrecht.  Al die projecten zullen eerst nieuwe uitspraken van de Raad van State over de berekening van stikstof moeten afwachten en dat wordt pas verwacht in 2022.