Loonkosten in de bouw lopen op in 2022

14 januari 2022 – De loonkosten voor bouwplaats- en uta-personeel stijgen in 2022 met ruim drie procent. Dat is meer dan in 2021 toen stegen de lonen met 2,3%. Dit jaar moeten werkgevers in de bouw rekening houden met een stijging van zo’n 3 à 3,1 procent voor Bouwplaatspersoneel en voor UTA medewerkers met zo’n 3,7% en bestaat uit de loonsverhoging van 3 procent per 1 januari en de verhoging van de sociale premies. Netto houdt een bouwvakker een loonstijging van 2,5 procent over en een uta-medewerker 2,7 procent.

Het verschil in loonkosten tussen bouwplaats en uta komt vooral door een hogere werkgeversbijdrage duurzame inzetbaarheid voor uta-personeel van 1,93 naar 2,05 procent. Daarnaast heeft het kantoorpersoneel dit jaar een productieve werkdag minder; ze krijgen een extra vrije dag. Bouwvakkers hebben dat niet.

Volgens adviseur loonadministratie Paul Soethout van salarisverwerker Scab is de stijging van ruim 3 procent zeer schappelijk. “Het klinkt misschien veel, maar als je de inflatiecijfers daarnaast legt, die ook met zo’n 3 procent stijgen, is het eigenlijk niets. De loonstijging in de bouw is hoog in vergelijking met aanverwante sectoren, zoals de afbouw en de metaalsector. Soethout verwacht niet dat de loonkosten voor 2022 nog verder zullen oplopen. “Er komen geen pensioenveranderingen, loonsverhogingen of andere tussentijdse veranderingen meer aan.”