Bouw is optimistisch

3 september 2021 – Meer dan 50% van de bouwbedrijven is positief over het verloop van de economie ondanks leveringsproblemen en productieverlies. De totale omzet van de bouwsector lag 2,8 procent hoger ten opzichte van augustus vorig jaar. De verwachtingen voor september zijn ook positief, 56 procent verwacht dat de economie komend jaar harder zal groeien dan vorig jaar, 12 procent denkt precies het tegenovergestelde.

De orderportefeuilles bleven ook in augustus goed gevuld voor bouwers. Ook wordt de flexibele schil weer meer aangesproken. In juni en juli steeg het aantal bedrijven dat minder zzp’ers inhuurde. Die lijn daalt weer in augustus van 20 naar 12 procent.

Het aantal uitgestelde projecten is weer wat gestegen. Over de totale bouw gaat het om een stijging van 3 procent. Voor aannemers in de b&u ging het zelfs van 2 naar 9 procent, bij de gww-collega’s van 5 naar 9 procent. Het aantal geannuleerde projecten blijft wel stabiel laag. Dat geldt ook voor het productieverlies. 38 procent voor b&u-aannemers, en 63 procent in de gww-sector. Dat is ongeveer gelijk aan vorige maand.