16 Februari 2024 – Woningcorporaties zijn niet in staat om de afgesproken aantallen nieuwbouwwoningen op te leveren. Volgens de Autoriteit Woningcorporaties, de toezichthouder van de corporaties, zijn corporaties niet in staat om de afgesproken aantallen van 250.000 nieuwe sociale woningen en 50.000 middenhuurwoningen tot en met 2030 te halen.
De bal ligt vooral in Den Haag. De Autoriteit wil bijvoorbeeld dat het Rijk ervoor zorgt dat er overal een sociale kavelprijs gaat gelden voor de bouw van sociale huurwoningen. Ook moet het Rijk zich realiseren dat als de Tweede Kamer instemt met een huurverlaging de investeringsruimte voor corporaties wordt beknot en er minder woningen kunnen worden gebouwd en verduurzaamd.
De toezichthouder heeft ook kritiek op de corporaties zelf. De Autoriteit Woningcorporaties neemt het ze kwalijk dat ze hun prestatieafspraken niet Smart (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) maken. De afspraken bevatten “veel intenties” maar zijn “te weinig concreet”. Corporaties beloven al jaren meer dan ze waar kunnen maken.
Dat het voor alle bouwende partijen gezamenlijk moeilijk wordt om een kleine miljoen woningen tot en met 2030 te bouwen, blijkt ook uit het feit dat voor twee derde van de te bouwen woningen nog geen grond aangekocht is. Bij corporaties is de grondhonger ook zeer hoog. Corporaties zullen de komende jaren dus grond moeten verkrijgen van gemeenten of particuliere grondeigenaren.”
In een brief die ex-informateur Ronald Plasterk op 9 februari naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken rekening houdt met een tekort van 5,1 miljard euro bij de corporaties voor de periode tot en met 2030. Het gaat om de bouw van 250.000 sociale huurwoningen en het toekomstbestendig maken van 675.000 bestaande woningen.