Miljard voor woningbouw

15 september 2020. Het kabinet steekt een extra miljard in de woningbouw. Corporaties krijgen bij de bouw van 150.000 sociale huurwoningen een korting op de verhuurdersheffing. Ook krijgen ze ruimte om middeldure woningen te bouwen.

Per betaalbare woning krijgen bouwende corporaties 25.000 euro dan wel 12.500 euro terug, afhankelijk van de woningschaarste in de gemeente waar wordt gebouwd.

De corporaties krijgen van minister Ollongren ook ruim baan om middenhuur te bouwen. De bouw van flexwoningen krijgt ook extra aandacht. Ollongren, de corporaties en de gemeenten willen dat de komende twee jaar 10.000 flexwoningen gebouwd gaan worden.

De bouw van flexwoningen valt tot nu toe tegen. Vorig jaar werden zo’n duizend verplaatsbare, modulaire woningen gebouwd. Dit jaar worden er vierduizend verwacht. Ollongren heeft deze woningen vorig jaar al vrijgesteld van verhuurdersheffing.

Door de overeenkomst met de corporaties en gemeenten hoopt Ollongren dat de bouwproductie van corporaties wordt opgeschroefd van 15.000 naar 25.000 per jaar. “Nederland staat voor een grote bouwopgave. En zeker nu, ten tijde van de coronacrisis, moet alles uit de kast gehaald worden om door te bouwen. Het is daarom van groot belang dat de bouw van de 150.000 woningen zo snel mogelijk start en corporaties binnen twee jaar 10.000 flexwoningen bouwen.” Er wordt een taskforce opgericht om de bouw van de woningen aan te jagen.