Dreigende crisis??

27-9-2019 – De commissie Remkes biedt de bouw geen kant-en-klare oplossingen voor de korte termijn. Om een volgende crisis in de bouw af te wenden, is een noodwet nodig. De druk op het kabinet wordt maximaal opgevoerd om heel snel in te grijpen in vooral de veeteelt en het verkeer.
Remkes heeft niet gekeken naar de gevolgen voor de 18.000 stilgevallen bouwprojecten. De brancheorganisaties in de bouw vinden dat wel erg makkelijk en kort door de bocht. Zij dringen alsnog aan op minder strikte en duidelijk toetsbare normen, zoals in Duitsland en Belgiƫ.

Een ontslaggolf in de bouw dreigt en de eerste bouwbedrijven zullen failliet zijn voordat in mei 2020 het volgende advies verschijnt, zeggen verschillende bouwpartijen. Remkes gaat in hun ogen volledig voorbij aan de acute dreiging voor de sector. De vergunningen stokken en projectenpijplijn krijgt geen aanvoer.

Steeds meer mkb- en infrabouwers krijgen van hun opdrachtgevers te horen dat vergunningen niet worden verleend of zelfs ingetrokken. Nu valt de ene regel van het ene departement over de andere regel van een ander departement. Dit roept om coƶrdinatie binnen het kabinet en adequate noodmaatregelen om de problemen op te lossen.

Er wordt gevreesd voor een nieuwe bouwcrisis als de bouw moet wachten tot mei 2020 als Remkes met de definitieve adviezen komt. De tussentijdse adviezen gaan de bouw in ieder geval niet redden. De hoop is nu gevestigd het kabinet. Mogelijk dat die met aangepaste normen en ontheffingen komt.