Corona

26 mei 2020 – De bouwsector heeft in het eerste kwartaal 2020 geen last gehad van de coronacrisis. De omzet viel hoger uit en ook de totale bouwsom van vergunningen voor bouw- en verbouwwerkzaamheden nam toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Die voor nieuwbouw en verbouwingen aan woningen steeg met 11 procent en de sector kon in het eerste kwartaal vergunningen voor 14.000 nieuwe woningen bijschrijven, een plus van 7 procent. De bouwsom van vergunningen voor nieuwe bedrijfspanden kwam 21 procent hoger uit.

Het ging bovendien alle branches voor de wind in de eerste drie maanden van dit jaar. De zogeheten gespecialiseerde bouwbedrijven zoals dakdekkers noteerden 11,1 procent meer omzet, terwijl ondernemers in de grond-, water- en wegenbouw 8,4 procent meer omzet haalden.

Daarentegen viel het aantal faillissementen in de sector voor het zevende kwartaal op rij hoger uit. Er vielen in het eerste kwartaal zeven bedrijven om, waarmee de teller eind maart op 121 kwam. Ook zijn de negatief gestemde bedrijven inmiddels in de meerderheid, aangezien het ondernemersvertrouwen inmiddels op -10,6 staat, het laagste niveau in zes jaar.