Bouwvrijstelling weg!!!!

4 november 2022 – Is dat erg? Veel bouwers voelen zich radeloos en zeer teleurgesteld na de stikstofuitspraak van de Raad van State. Voortaan is voor elke vergunningaanvraag weer een stikstofberekening nodig. Bouwend Nederland schat dat het de bouw tussen de 10 en 15 miljard euro gaat. Volgens provincies raakt de bouw van tienduizenden woningen vertraagd, en zullen sommige projecten wellicht helemaal niet doorgaan.
Voor de meeste kleine tot middelgrote bouwprojecten was de vrijstelling immers overbodig, toonde onderzoek van Cobouw vorige week al aan. Voor de meeste kleine tot middelgrote bouwprojecten is de vrijstelling ook niet nodig. Bij de bouw daarvan is de stikstofuitstoot zo klein, dat deze projecten niet boven de stikstofdepositiegrens (de werkelijke uitstoot op een natuurgebied) van 0.00 mol per hectare per jaar uitkomen.

Het grootste gevolg van het wegvallen van de vrijstelling is de extra administratieve last voor bedrijven en overheden. Net als voor juli 2021 moet er nu voor elk project een stikstofonderzoek worden gedaan en moeten er, als je een vergunning wil krijgen maatregelen treffen. Ook voor de projecten die nauwelijks stikstof uitstoten, moet een berekening worden gedaan.

Volgens Bouwend Nederland is die administratieve last juist de reden dat veel projecten in de knel komen. Er zijn niet genoeg stikstofexperts om die berekeningen te maken en niet genoeg ambtenaren om ze te beoordelen. Dit kan vertragingen opleveren van zeker 3 tot 6 maanden.  Als er dan ook nog stikstofbeperkende maatregelen moeten worden getroffen gaat het nóg drie maanden extra kosten.

Voor sommige projecten gaat dit zo in de kosten lopen, dat ze mogelijk uitgesteld worden. Onzekerheid bij gemeenten hoe ze deze uitspraak moeten toepassen kan ook voor flink oponthoud zorgen.

Bovendien is emissievrij bouwen op grote schaal niet zomaar mogelijk. Er is niet voldoende elektrisch materieel (zo’n 96 procent van alle bouwmachines draait nog op diesel) en met z’n allen in een keer overstappen gaat veel geld kosten.

Enkele bedrijven hebben de afgelopen maanden voor de zekerheid de bouwfasen in de stikstofberekeningen meegenomen. Die hoeven dat nu met terugwerkende kracht niet nogmaals te doen.