Bouwsector in een positieve flow

19 augustus 2016. Het Nederlandse ondernemersvertrouwen is aanhoudend positief. Met name de bouwsector en groothandel zijn optimistisch over hun orders, werkgelegenheid en investeringen in het huidige economische klimaat.

Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 7,9. Dat is een fractie lager dan in het tweede kwartaal, maar ligt nog altijd ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de waarneming in 2008. Dat meldt het CBS in samenwerking met de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Sinds begin 2014 zijn ondernemers onafgebroken positief gestemd. In de groothandel en bouwsector hebben zij het meeste vertrouwen in de economische ontwikkelingen. In de bouw steeg de indicator van 12,2 in het tweede kwartaal naar 16,6 in het derde kwartaal. Ondernemers in de bouw waren niet eerder zo positief over hun orderportefeuille. Ook verwachten zij dat de werkgelegenheid zich nog gunstiger gaat ontwikkelen.

Van alle Nederlandse bedrijven verwacht per saldo 10 procent dit jaar meer te investeren. Met name de sector vervoer en opslag rekenen op fors meer investeringen, een stijging van 29 procent. Verder voorzien ook ondernemers in de bouw, groothandel en industrie dit jaar hogere investeringen. Het CBS meet de te verwachten investeringen sinds 2008 en sindsdien waren er nooit zoveel bedrijven positief gestemd op dit vlak.