Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers komt er aan

27 februari – De uitwerking van de verplichte ZZP-Arbeidsongeschiktheidsverzekering nadert zijn voltooiing. Maar de uitkering zal maximaal 1.650 euro bruto bedragen. Dat meldt het Financiële Dagblad op basis van bronnen die betrokken zijn bij de onderhandelingen tussen de sociale partners.

Er wordt nu gesproken over een inkomensafhankelijke premie met een maximum van 200 euro bruto per maand. Lijkt betaalbaar maar de uitkering zal daarom niet hoger zijn dan het minimumloon. Ook wordt de hoogte van de premie afhankelijk van de gekozen wachttijd. Zelfstandigen kunnen straks kiezen uit een half jaar, een jaar of twee jaar wachttijd. Wie niet kiest krijgt standaard een jaar.
Volgens het FD gaan de vakbonden de uitwerking deze week voorleggen aan hun achterban, om het mogelijk volgende week al te presenteren aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. De bonden hadden aanvankelijk ingezet op een AOV die gelijkwaardig is aan die van werknemers, maar zzp’ers en werkgevers vonden dat te duur.
Als de verplichte AOV er komt, zal die waarschijnlijk pas in 2024 worden ingevoerd. Om aan de wensen van de ZZP organisaties tegemoet te komen, krijgen zelfstandigen die al een verzekering hebben of er liever zelf een afsluiten, vrijstelling van de verplichte AOV. Die verzekering moet dan wel minstens gelijkwaardig zijn aan de UWV-variant.