UWV verwacht verbetering van de arbeidsmarkt

2 Februari 2015

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dit jaar een verdere verbetering van de arbeidsmarkt door de aantrekkende economie. Voor het eerst in jaren zal het aantal banen van werknemers weer groei vertonen. Dat bleek dinsdag uit de arbeidsmarktprognose van de instantie. UWV rekent voor 2015 op een toename van het aantal banen met 31.000, na een aanzienlijke periode van krimp. Het grootste deel van deze groei zal plaatsvinden in de uitzendsector, maar ook in de zakelijke dienstverlening.

Het aantal banen in de bouw zal voor het eerst sinds 2008 groeien. Het UWV verwacht een groei van tweeduizend arbeidsplaatsen.

Wel blijft de zorg- en welzijnssector ook dit jaar achter. In 2014 nam daar de werkgelegenheid al met 36.000 banen af, daar komen nog eens veertienduizend banen bovenop. ”Door extra middelen die het kabinet ter beschikking heeft gesteld zal het banenverlies minder groot zijn dan eerder voorzien”, aldus de uitkeringsinstantie.

Het aantal vacatures neemt verder toe. Volgens de prognose groeit het aantal met 88.000 tot bijna 800.000. De vacaturemarkt trekt volgens UWV aan door uitbreiding van de werkgelegenheid en vervanging van personeel door pensionering. Daar komt bij dat mensen vaker van baan wisselen door de betere economische vooruitzichten.

UWV noemt de verwachte vacaturegroei in de bouw ”sterk”, door onder meer het aantrekken van de bouwactiviteiten. Sectoren als industrie en zakelijke diensten zullen ook vacaturegroei laten zien.

Wederom goed nieuws!!