Rabobank verwacht groei in alle sectoren

9 oktober 2014

Voor het eerst in jaren zullen alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven weer groei vertonen. Die verwachting spreekt RabobankĀ uit voor volgend jaar. Dat komt niet alleen door een aantrekkende export en stijgende investeringen, maar ook door een lichte groei van de consumentenbestedingen.

Ook de branches die het de afgelopen jaren zwaar hadden, zoals de detailhandel, horeca en autobranche, profiteren in 2015 van de aantrekkende economie, met groeipercentages van tussen de 0,8 en 2,5 procent.

Rabobank voorziet dat de groei volgend jaar het grootst zal zijn bij de op het buitenland gerichte sectoren zoals groothandelsbedrijven (3,2 procent), de bouw (3 procent), de industrie (2,8 procent) en de transportsector (1,9 procent).

Voor de bouw zal de echte draai pas komen in de tweede helft van 2015, met een versnelling in de jaren daarna. De woningbouw gaat dan voorop met een verwachte groei van 5 procent in de productie.

Voor de utiliteitsbouw en de grond-, water- en wegenbouw voorziet Rabobank een groei van bijna 2 procent. ”Dat betekent een breuk met voorgaande jaren en een lichtpuntje voor de sector.”

En dat is toch heel goed nieuws!