IMF verwacht economische groei Nederland

8 april 2014

De Nederlandse economie groeit naar verwachting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar met 0,8 procent. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,6 procent voorzien.   Het Centraal Planbureau liet vorige maand weten dit jaar een groei van het bruto binnenlands product te voorzien van 0,75 procent. Voor volgend jaar werd een groei van 1,25 procent voorspeld. Het IMF voorziet verder dat de werkloosheid dit jaar uitkomt op 7,3 procent. Volgend jaar zou de werkloosheid weer iets afnemen, tot 7,1 procent. De wereldeconomie dikt dit jaar aan met 3,6 procent. Daarmee is de voorspelling van het IMF weer op hetzelfde niveau als in oktober. In januari werd tussentijds nog een groei van 3,7 procent voorzien.

Net als vorig jaar zijn het vooral de ontwikkelde landen die de kar van de wereldeconomie trekken, aldus het IMF. Dat komt doordat in die landen minder wordt gesneden, met uitzondering van Japan.

Voor alle ontwikkelde landen samen verwacht het IMF voor dit en volgend jaar een groei van 2,2 en 2,3 procent. Vorig jaar kwam de groei uit op 1,3 procent. Voor de eurozone wordt een groei van respectievelijk 1,2 en 1,5 procent voorzien.

In de zuidelijke eurolanden zet het herstel ook door. De Griekse economie tekent dit jaar met een plusje van 0,6 procent waarschijnlijk de eerste economische groei sinds 2007 op. De groei trekt daar volgens het IMF in 2015 aan tot bijna 3 procent. In Italië, Spanje en Portugal komt de groei volgend jaar uit op 1 tot 1,5 procent.

De groei van de ontwikkelde landen komt naar verwachting uit op ongeveer 5 procent dit jaar en een kwart procentpunt hoger in 2015. De opkomende economieën profiteren van de hogere vraag vanuit de ontwikkelde landen.