Huizenprijzen voor het eerst in 3 jaar gestegen

10 april 2014

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het is de eerste prijsstijging in ruim drie jaar. Dat is goed nieuws.

Dat blijkt uit, vandaag bekend gemaakte cijfers, van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland. De prijs van de gemiddeld verkochte woning is in het eerste kwartaal gestegen naar 209.000 euro. De laatste keer dat de huizenprijzen toenamen was in het derde kwartaal van 2010.

“Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan, maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen”, relativeert voorzitter Ger Hukker. Vooral de prijs van appartementen (2,9 procent) en hoekwoningen (2,2 procent) is toegenomen. Tussenwoningen zijn 0,5 procent in waarde gestegen, twee-onder-een-kapwoningen stijgen noch dalen in prijs. De waarde van vrijstaande woningen is het eerste kwartaal met 1 procent gedaald.

Verkopen

Het aantal woningverkopen is voor het derde achtereenvolgende kwartaal toegenomen, met maar liefst 41,5 procent in vergelijking met vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben NVM-makelaars 24.360 woningen verkocht. Naar schatting ligt het aantal woningverkopen voor de gehele Nederlandse markt op 32.700. Niet eerder in de afgelopen vijf jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel huizen verkocht. En ook dat is goed nieuws.