Goed nieuws

8 februari 2013

Het regent goed nieuws. We moeten nog maar kijken wat er van komt maar de raderen draaien. Nu willen particuliere beleggers de komende twee jaar 40.000 nieuwe huurwoningen gaan bouwen. De Vereniging van Particuliere Beleggers heeft dat plan gelanceerd.

Maar minister Blok van Wonen voelt er weinig voor.  Maar hij is dan ook een politicus en zeker geen ondernemer. Wel een liberale denker maar zonder visionaire blik.

Wat willen die beleggers? Een gegarandeerd brutorendement van 7 procent en een nettorendement van 4 procent. Alleszins redelijk. De helft van de woningen bestaat uit sociale huurwoningen van maximaal 110.000 euro en de andere helft uit vrije sectorwoningen van 130.000 euro. Mooi voor starters.

Aannemers moeten deze woningen voor respectievelijk 80.000 en 100.000 euro bouwen en Gemeenten moeten de bouwkavels aanbieden voor maximaal 10.000 euro. Volgens de voorzitter van die vereniging levert het 40.000 extra verhuisbewegingen op (logisch) en ook nog eens een directe eenmalige opbrengst voor het Rijk van 600 miljoen euro.

Maar Minister Blok wil geen nieuwe plannen. Hij wil de oude plannen want daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer (maar niet in de Eerste Kamer).