En weer een bank gered door de Nederlandse burger

1 februari 2013

Zoals vanochtend in het nieuws naar buiten is gekomen wordt SNS Reaal overgenomen door de Staat. Deze redding kost de Staat (red. belastingbetaler) 3,7 miljard euro.

Een operatie die kennelijk onvermijdelijk was volgens minister Dijsselbloem. Zonder ingrijpen zou de systeembank onherroepelijk failliet zijn gegaan.

Uiteraard kan en mag een systeembank niet omvallen. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor de financiële markten. Er werd bij SNS Reaal al € 500 miljoen tot € 1 miljard opgenomen door de rekeninghouders naar aanleiding van de berichtgeving in de media.

Of er door deze redding extra wordt bezuinigd kan minister Dijsselbloem nog niet aangeven. Wel staat, in onze ogen, vast dat de € 3,7 miljard ergens vandaan gehaald moet worden. Laten we hopen dat dit niet ten koste gaat van eventuele investeringen in de bouw.

Gezien de laatste berichtgeving van het EIB zullen er in de komende twee jaar naar schatting 27.000 werklozen in de bouw bij komen waardoor er in totaal 77.000 bouwprofessionals werkloos zullen zijn. Het laatste waar onze branche op zit te wachten zijn verdere bezuinigingen door de overheid.