Economisch vertrouwen eurozone stijgt sterkst in Nederland

30 augustus 2013

Het economisch vertrouwen in de eurozone is in de maand augustus in Nederland het sterkst gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Commissie vrijdag heeft gepubliceerd. In Nederland steeg de graadmeter van 87,5 naar 92,7. Daarna volgen Duitsland en Italië. In Duitsland staat de index al op 103,8.

Het vertrouwen nam in 14 van de 17 eurolanden toe, waaronder in alle van de vijf, economisch gezien, belangrijkste landen. De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, steeg deze maand met 2,7 punten naar 95,2. De toename kwam doordat zowel consumenten als ondernemers in de industrie, de handel en dienstensector minder somber werden. Het vertrouwen ligt nog wel onder het langjarig gemiddelde, dat overeenkomt met een indexstand van 100.

Net als in de voorgaande maanden kwam de inflatie in augustus vooral door stijgende prijzen van voedings- en genotsmiddelen. De kerninflatie, de stijging van het prijspeil zonder voeding en energie, bedroeg deze maand 1,1 procent.

Werkloosheid

De werkloosheid in de eurozone is in juli gestabiliseerd op 12,1 procent. Eurostat heeft nog geen cijfers voor augustus.

Het cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In juli vorig jaar stond de werkloosheid in het eurogebied op 11,5 procent.

Voor de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid in juli ook ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand, op 11 procent.

Volgens Eurostat zaten vorige maand in de eurozone 19,2 miljoen mensen zonder betaald werk. In de gehele EU waren dat ruim 26,6 miljoen personen. De jeugdwerkloosheid in de eurozone kwam uit op 24 procent en op 23,4 procent in de gehele EU.

Top 4

De laagste werkloosheid in de Eurozone werd door Eurostat gemeten in Oostenrijk (4,8 procent), Duitsland (5,3 procent) en Luxemburg (5,7 procent). De hoogste werkloosheid werd volgens de meest actuele cijfers gemeten in Griekenland (27,6 procent in mei) en Spanje (26,3 procent).

Op jaarbasis werd in de EU de sterkste stijging van de werkloosheid gemeten in Cyprus (van 12,2 naar 17,3 procent).

Nederland stond bij de top vier van EU-landen met de sterkst stijgende werkloosheid. In juli vorig jaar bedroeg de werkloosheid 5,3 procent en die kwam vorige maand uit op 7 procent, aldus de berekeningen van Eurostat.