De wet DBA in beweging

28 juni 2018 Afgelopen vrijdag hebben de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid W. Koolmees en de Staatssecretaris van Financiën M. Snel een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de uitwerking van de maatregelen voor “werken als zelfstandigen”. De Wet DBA moet de positie van de zelfstandige ondernemer gaan beschermen. Het kabinet is al begonnen met het uitvoeren van de maatregelen maar geeft ook aan dat er nog veel moet gebeuren om een wetgeving te maken rondom de zzp’er.

De aangekondigde maatregelen zijn er om schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. Ook moeten de maatregelen zekerheid bieden aan zelfstandigen en hun opdrachtgevers in die zin dat er geen sprake is van een dienstverband.

Eerder dit jaar heeft het kabinet gemeld dat de handhaving van de wet DBA wordt opgeschort tot 1 januari 2020. Op dit moment worden alleen ernstige gevallen van kwaadwilligheid gehandhaafd. Brussel heeft onlangs Nederland wel gewaarschuwd dat dit onderwerp eerder aangepakt moet worden en dat de regering volgend jaar al moet gaan optreden.

In de brief van vorige vrijdag wordt aangegeven dat vanaf 1 juli 2018 de handhaving wordt uitgebreid naar alle kwaadwillenden. De Belastingdienst gaat bepalen of iemand als kwaadwillend wordt gezien. Op 1 juli zal de Belastingdienst een toezichtplan publiceren met de opdrachtgevers die bezocht zullen worden. Dit zullen er minimaal 100 zijn.