De nederlandse woningmarkt blijft aantrekken

15 juli 2014

De Nederlandse woningmarkt blijft aantrekken. De huizenverkopen nemen toe, ook die van nieuwbouwwoningen. Ook blijven de prijzen van woningen stijgen. En ook het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt zit in de lift maar het zal nog wel even duren voordat dit een positief effect heeft voor de werkgelegenheid in de bouw.

Sinds het begin van de crisis in 2008 werden in geen kwartaal zoveel woningen verkocht als in het 2e kwartaal van 2014. NVM-makelaars verkochten 41 procent meer woningen dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen van woningen stegen voor het derde opeenvolgende kwartaal.

In het eerste half jaar van 2014 zijn aanzienlijk meer woningen verkocht dan in voorgaande crisisjaren. Op dit moment worden vooral relatief goedkope starterswoningen verkocht maar ook het middensegment zal verder aantrekken.

Ook het consumentenvertrouwen in de woningmarkt gaat flink omhoog. De Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis steeg over juni opvallend snel naar waarde 93. Dit niveau werd voor het laatst behaald in april 2006. In mei van dit jaar was de stand nog 90. De nieuwste stand betekent dat het woningmarktvertrouwen al 18 maanden op rij stijgt.

Bouwend Nederland vindt het verheugend dat de verkoop voor nieuwbouwwoningen een behoorlijke stijging laat zien maar geeft aan dat de verkoop van deze huizen nu nog maar op ongeveer de helft zit van vóór de crisis.

Voorheen zorgden de woningcorporaties voor de helft van de nieuwbouwopdrachten maar de investeringen in nieuwbouw door corporaties is gedecimeerd.

De huizenprijzen liggen nog altijd ver onder het niveau van vóór de crisis. Verder houden de aangescherpte kredieteisen en de restschulden een nog veel krachtiger herstel op. Bovendien zijn er grote regionale verschillen. De woningmarkt in grote steden als Amsterdam en Utrecht herstelt zich snel, maar op delen van het platteland is van herstel amper sprake.

Er is dus licht aan het einde van de tunnel maar het zal nog wel enige tijd duren voordat al deze positieve ontwikkelingen hun weerslag op de bouw hebben en zich echt zullen vertalen in meer werkgelegenheid. Veel bouwbedrijven kijken daarom nog tegen een moeilijk jaar aan. Daarom is het van het grootste belang dat de verlaging van het btw-tarief voor renovatie en verbouwingen met nog een jaar, tot eind 2015, verlengd wordt.

Dankzij die verlaging, die op 1 maart 2013 is ingegaan, heeft 1 op de 2 bouwbedrijven geen of minder mensen hoeven te ontslaan. En dat is goed nieuws.