Bent u calculator en op zoek naar een passende vacature in Rotterdam en omstreken? Dan heeft u hier alle informatie die daarvoor van belang kan zijn op een rij. Wat doet u als calculator?

Als calculator rekent u, kort gezegd, precies uit wat een bouwwerk gaat kosten. U doet dit vooral aan de hand van het bestek, de tekeningen en andere relevante gegevens. Daarmee bepaalt u welke soort en hoeveelheid materialen, materieel en mankracht voor een project nodig zijn. Daarna vraagt u bij diverse leveranciers en onderaannemers offertes op. Nadat deze met elkaar zijn vergeleken en u voor de meeste gunstige prijs-kwaliteitverhouding heeft gekozen maakt u, in overleg met de projectleider, een keuze met wie er uiteindelijk zaken gedaan gaat worden. U regelt met leveranciers en onderaannemers de materiaalleveranties en dienstverlening en bedingt vanzelfsprekend kortingen op de prijs. Is dat duidelijk, dan wordt een begroting van de kostprijs van een project gemaakt.

Wat uw takenpakket precies inhoudt is erg afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij grote bouwbedrijven is het werk opgesplitst in vele functies. U bent dan gespecialiseerd in een deel van het werk, bijvoorbeeld werkvoorbereiding of calculatie. Bij kleinere bedrijven zijn taken vaak samengevoegd. Daar kan een calculator ook werkvoorbereider en inkoper zijn.

Welke opleiding moet een calculator volgen?

Om als calculator goed uit de voeten te kunnen heeft u tenminste een MBO opleiding gevolgd. Dat kan de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw zijn. Tijdens de studie komen veel facetten van het vak aan de orde. Zoals calculeren, inspecteren van bouwwerken, het maken van bestektekeningen, offertes en nog veel meer. In een dergelijke opleiding worden werk en studie gecombineerd. Ook de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra of de opleiding MTS of HTS Bouwkunde voldoen aan de opleidingseisen die meestal worden gesteld naast uiteraard relevante werkervaring. Wat kan men verdienen als calculator in Rotterdam?

De hoogte van het salaris hangt van verschillende factoren af zoals leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring. In de bouw is de CAO voor Bouwplaats- en UTA werknemers van toepassing. Als calculator valt u onder de UTA-CAO. Die CAO geldt ook voor tijdelijk personeel. Dat betekent onder andere dat u tenminste recht heeft op 25 vakantiedagen en 15 ADV dagen naast 8% vakantiegeld. Bovendien is er een pensioenregeling waar u ook een bijdrage aan moet leveren. Een bruto startsalaris van 2500 euro behoort zeker tot de mogelijkheden. Heeft u meer ervaring dan kan dit oplopen tot zo’n 3500 bruto per maand. Heeft u inmiddels het senior niveau bereikt dan kan het salaris daar zeker bovenuit stijgen. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?

Wanneer een calculator nog maar net begint in de omgeving van Rotterdam, werkt deze meestal in een team met ervaren krachten. Vaak biedt een bedrijf de mogelijkheid, bijvoorbeeld via interne opleidingen, om door te groeien, waardoor u de functie ook geheel zelfstandig kunt uitvoeren.

In welke branches doet men vooral een beroep op calculators?

De meeste bouwkundig calculators zijn werkzaam bij architectenbureaus, ingenieursbureaus, adviesbureaus, installatiebedrijven, aannemersbedrijven of grote technische (overheids-) diensten en woningcorporaties.

Wat is uw plaats in de organisatie?

Dit is sterk afhankelijk van de grootte van de organisatie. Bij de grotere bedrijven is er meestal een aparte afdeling calculatie (kostenafdeling, bouwkostenmanagement) maar kan bijvoorbeeld ook de werkvoorbereiding en de calculatie gecombineerd zijn.

Welke competenties moet u in huis hebben om als calculator aan de slag te gaan?

 • Technisch inzicht.
  Bouwtekeningen en bouwbestekken zijn voor een bouwkundig calculator dagelijkse kost. Om deze goed te kunnen lezen, heeft u een goed technisch inzicht nodig.
 • Cijfermatig inzicht.
  Bouwprojecten zijn dure en complexe projecten, maar u draait uw hand niet om voor complexe bouwbegrotingen en ingewikkelde offertes. Zowel aan de kant van de architect als aan de kant van de aannemer. U moet daarbij heel accuraat te werk gaan, want berekeningen mogen geen fouten bevatten.
 • Onderhandelen.
  Hoe goedkoper u inkoopt, hoe goedkoper u het bouwproject kunt opleveren en dat is gunstig voor de concurrentiepositie van het bedrijf waar u werkt. Als calculator moet u dus goed kunnen onderhandelen. Niet alleen over prijzen, maar bijvoorbeeld ook over tijdige oplevering en de keuze van materialen.
 • Communicatieve vaardigheden.
  U bent zowel gesprekspartner voor externe partijen, zoals leveranciers als aannemers, als voor mensen binnen het bedrijf. U heeft regelmatig overleg met de werkvoorbereiding, uitvoering, planontwikkeling en projectvoorbereiding (architect, projectleider, tekenaars). Voor de uitoefening van uw werk heeft u directe werkcontacten met de werkvoorbereider, de projectleider, de (hoofd-) uitvoerder, het hoofd bedrijfsbureau maar ook de opdrachtgever, de aannemer, de architect, de adviseur en onderaannemers, fabrikanten en leveranciers. U moet dus ook goed kunnen samenwerken.
 • werken in de bouw

  Centerpoint steunt War Child